Aafrika "iminature"

See on Mari ajaveeb. Viibin kolm kuud Aafrikas riigis nimega Kamerun. Sattusin siia vabatahtlikuna läbi Globaalse Hariduse Võrgustiku (GLEN), vaata täpsemalt www.glen-europe.com, ning tegelen laste keskkonnaharidusega, kliimamuutuste õpetamisega koolides programmi GLOBE abil, www.globe.gov. Kirjutan siia oma muljeid ja m6tteid. Lugege aga ning j2tke kommentaaride alla teateid!

Name:
Location: Estonia

Friday, September 15, 2006

Good morning, teachers!

Kolmap2eval algas siis meie kuulsusrikas 6petajakarj22r. L6puks ledsime koolid, veensime direktorid ja 6petajad ning nyyd on me p2evad tihedalt t2is tunde, kus tutvustame oma m2nge 6pilastele ning vaatame, mis raskused neil m2ngudega tekivad. Kuna kellelgi meist pole eimugi pedagooginduses, siis teeme enamasti n2gu, et teame sellest palju :). See-eest on selgunud, et looduskaitsest, kliimast ja k6igest 6petatavast sisust teame me meeletult palju v6rreldes inimestega, kellega koos t66tame.

Esimesest koolikogemusest kolmap2eval juba p6gusalt kirjutasin. Nyyd siis kylastasime eile ja t2na 6petajate ettevalmistuskooli, kus saime oma m2nge tutvustada ja l2bi m2ngida tulevaste p6hikooli6petajatega, ehk siis 7-12aastaste laste 6petajatega. Uhuuu! Mulle j2i kyll mulje, et rollim2ng, mida m2ngisime ka saksamaal 13-15aastastega neile v2ga kohale ei j6udnud. Ning m6ni neist kuulis esimest korda, et on olemas niisugused asjad nagu liustikud! MA ei tea, kas ma olen ise mingi kretiin ja kuna ise selle alaga palju tegelenud, siis pean paljusid teadmisi iseenesestm6istetavateks, mis tegelikult nii ei ole. Igatahes yllatusin tihti. Ning ALIASE-laadse m2ngu ajal pole neil yldse mingit kiiret ja reaktsiooni s6nu seletada. N2iteks "nimeta mulle selle asja nimi, et kui sa l2hed hommikul v2lja ja vaatad enda ymber, siis sa n2ed seda igal pool ja sa vaatad yles ja sa vaatad alla ja sa vaatad metsa suunas ja sa vaatad majade vahele ja see on igal pool". Viimane oli definitsioon atmosf2rile, aga seletus oli nii aeglane, et kui seletaja ytleb j2rgmise s6na, siis eelmine on sul juba ununenud.

T2nane hommik oli natuke elavam, sest valisime ka elavamad m2ngud, mida nad t6esti p6hikooli lastega m2ngida saaksid. Yhes m2ngus peavad osalegad oma vasaku kinga jalast v6tma ning seda siis loopima. Leslie oli t2iesti kindel, et nad ei n6ustu kinga jalast v6tma, aga nad tegid seda! Nyyd on Leslie meile yhe k6rtsusk2igu v6lgu! Aga ma ei tea, kas see kunagi juhtub, sest talle ei meeldi yldse k6rtsutada, kahju kyll.

K6ige naljakam t2nase ja eilse p2eva juures oli, et tudengis on sama vanad kui meie, v6i isegfi vanemad, aga tunni alguses, kui klassi sisened, siis t6usevad k6ik krapsti pysti ning ytlevad kooris "Goood morning, teachers!" Kui esimest korda kuulsin, siis pidin kannatust varuma, et mitte naerma puhkeda. Ning teine asi, et nad kutsusid mind "madaam"! Alguses ei saanud yldse aru, et p66rdutakse minu poole, aga kuna yhtegi teist 6petaja-laadset polnud kohal, siis aimasin, et see olin vist siiski mina, kelle t2helepanu vajati. Uhuuu! Ja t2na, enne kui me 2ra l2ksime, palusime neil vastata m6nele avatud kysimusele meie m2ngude kohta, ootan huvida nende lugemist - kas j2lle vaid viited raamatutarkustele. Lahkumise puhul laulsid nad meile Kameruni hymni ning "Teacher is a woundeful proffession". Laulud k6lasid meeletult ilusti, ma ei saa ikka j2tta imetlemata aafriklaste meeletut lauluosavust!

Plaanidest niipalju, et pyhap2evast kuni teisip2evani v6ib mind ja Simonet kohata Kameruni m2e otsas. Kavatseme selle koos giidide ning v6ibolla ka m6ne kandjaga vallutada.


4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tere!
Olen praegu Jaani juures arvuti taga. Kartulid saime ilusti ulesse.
Aitähh sulle ilusate kirjade eest ja Maalehe artikli eest, millest ma sain teada neljapäeval Annikalt sadamas.
Hakkame nuud ema sunnipäevapidu ja IJA soolaleivapidu pidama kell on 18.45.
Palju terviseid!
Isalt

8:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

A see? (imestades vaid ühte viidet Maalehes...)

10:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Vabandused! Lingi lõpust on vaja ära võtta nurksulgudes br/

10:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

hei, Murks!
teist korda alles kiikan siia su elamuste jäädvustustesse, aga ütlemata lõbus lugemine on:) sa ise tunned end seal pisut veidralt (liiga targalt, nagu aru saan:)), aga siitpoolt arhitektuuriteooriate vahelt vaadatuna paistab sul seal igati muhe ja eluline ja värviline kõik olevat. jõudu igal juhul! kiikan ikka vahest veel sisse ja puhkan siin pisut...
Laura,
äraväändunud geograaf

10:54 AM  

Post a Comment

<< Home