Aafrika "iminature"

See on Mari ajaveeb. Viibin kolm kuud Aafrikas riigis nimega Kamerun. Sattusin siia vabatahtlikuna läbi Globaalse Hariduse Võrgustiku (GLEN), vaata täpsemalt www.glen-europe.com, ning tegelen laste keskkonnaharidusega, kliimamuutuste õpetamisega koolides programmi GLOBE abil, www.globe.gov. Kirjutan siia oma muljeid ja m6tteid. Lugege aga ning j2tke kommentaaride alla teateid!

Name:
Location: Estonia

Monday, August 28, 2006

Töö

Mitmed juba küsivad, et kas ma siin muutkui niisama luftitan või teen ikka tööd ka. Et siis mitte laskuda kirjeldustesse, kuidas me neljapäeval kohtusime Ivoga, käisime viie Prantsusmaale mineva piloodi ärasaatmispeol, laupäeval pulmas ning pühapäeval looduses ja meie kohaliku ema juures süüa tegemas, kirjutan hoopis meie tööpäevadest.
Töötame iga tööpäev. Iga hommik kl 8 peame olema GLOBE-kontoris, mis on väike majake ¨he kolli hoovipeal Siin on päris mõnus rohelus ümberringi tänu alati naeratavale aednikule, kel nimeks Bienveneu. Maja lõhnab ainult natuke kopituse järgi, mis on siinsetele majadele suht tavaline. Tööõhkkond majas ei ole ka just kiita. Eelkõige saab selles süüdistada siinset GLOBE-koordinaatorit Mme Margareti, kes on üks külmemaid inimesi, keda siin kohanud olen. Tema ruum on kakõige suurem kontoriruuèm majas ning ainuke, kus on ka konditsioneer. Nii, et alati, kui temaga midagi arutama läheme lööb vastu külma ing kuiva õhu pahvak, mis teeb olemise kõhedaks ning enesekindlus kaob nagu tinatuhka. Mme nõuab meilt aruannet iga nädal, aga samas pol etal sooja ega külma, millega me tegelikult võiksime hakkama saada. Ning tema poolt ei tule mingeid ettepanekuida või soove. Nii me siis töötame suht omapäi koos Simonega, sest Leonie on Mme poolt suht tööga kurnatud: Täitsa hull, kuidas Mme jälle hüüab "Leonie!" ja Leonie vastu "Yes, Mme!" ja lippab tema kontorisse uute ülesannete järgi. Lesliet pole ka siin, aga täna ta tuleb ning siis saame vähemalt koos midagi teha ning talle välja käia kõik need ideed, mis me Simonega oleme juba välja mõelnud - koostame GLOBEle mänge teemal kliimamuutused ning loodame avaldada mänguderaamatukese.
Jep, sel nädalal toimub siin ideepävad GLOBE-Kameruni paremaks muutmiseks. Kohale pidid tulema endised GLOBE-õpilased, õpetajad ning inspektorid ja meie neljane töögrupp. Nûüd istuvad siin alates kl 8st kolm GLOBE-vilistlast, Leslie saabub keskpäeval. GLOBE-vilistlastel polnud aimugi, et töötama peaks terve nädala ning et üritus algab täna alles kl 10. Aga pole ka imestada, sest sageli üritatakse siin asju korraldada jõle kiiresti ning siis tekkivadki imelikud olukorrad. Aga Margaret ja Leonie saatsid kutse alles reede pärastlõunal ning Kamerun ei ole mingi e-riik, kus kõigil ligipääs intelnetile 24h. Lahkun.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Aitähh, et ikka kirjutad ja et Sul ikka hästi läheb olgugi, et sa ei vastanud kas seal ka politseinikke ja muid korravalvurid liikumas näeb. Või pead sa ainult oma sõprade kaitsele lootma. Muidugi pessimistlikult võib veel ütelda, et sõber sõbra naha koorib.
Aitähh ka Lea eest selle pika telefoni kõne pärast, mis sulle vist päris kalliks maksma läks.
Mul läheb kiri ikka kole pikaks.
Väga tore, et te neid asju seal ikka aktiivselt ajate. Võibolla see ongi Mme Margareti taktika vaikida vaadata mis tei head ja mis puudused tuleb välja tuua. Olete ju veel üle 2/3 aega seal.

Palju terviseid ikka!
Isa´lt

10:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kui kontoris töö üle viskab, siis Eestis käisid koolinoored ikka põllul tuhlist korjamas?
Tänased Tartu ülikooli tudengid käivad Iirimaal õunu korjamas.
Kas teil seal samuti võimalusi tegeleda korilusega?

12:42 PM  
Blogger Murks said...

Isale: politseid on siin vahel näha küll ning enamasti taksosid kontrollimas. Kui neid näeme poeme Marcelin' selja taha peitu või pageme kiiresti teises suunas - kes ikka tahaks pistist makstes vaeseks jääda.

Nuumile: korilusega tegeletakse siin linnas igal võimalikul rohelisel alal. Pole ise veel sattunud kündma ja rohima või vilju noppima, sest väga raske on taibata, missugune on umbrohi või milline vili on valmis :)

3:07 AM  

Post a Comment

<< Home