Aafrika "iminature"

See on Mari ajaveeb. Viibin kolm kuud Aafrikas riigis nimega Kamerun. Sattusin siia vabatahtlikuna läbi Globaalse Hariduse Võrgustiku (GLEN), vaata täpsemalt www.glen-europe.com, ning tegelen laste keskkonnaharidusega, kliimamuutuste õpetamisega koolides programmi GLOBE abil, www.globe.gov. Kirjutan siia oma muljeid ja m6tteid. Lugege aga ning j2tke kommentaaride alla teateid!

Name:
Location: Estonia

Tuesday, September 05, 2006

Buea

Nyyd oleme siis juba alates pyhap2evast Bueas. L2puks otsustasin ka internetti kylastada ja natuke kirjutada. Pilte ei hakka yles panema, sest nett niigi aeglane.
Reedel-laup2eval k2isime GLOBE-treeningul Sa-s, see kujunes suhteliselt toredaks, kus oli palju huvitavaid 6petajaid, kellega saime tutvusi sobitada, et oma v2lja m6eldud m2nge nendega proovida. Ja m2ngud tundusid neile ka v2ga meeldivat. Samuti olid seal m6ned 6pilased, kes kyll enamasti r22kisid prantsduse keelt, aga siiski saime nendega kuidagi jutule. Eriti sai palju teha pilte teemal "mina ja valge tydruk", mis on nyyd k6ik minu fotokas. M6ne parema proovin kunagi ka yles panna.
Laup2eval kohtusin veel Yaoundes j2rjekordse eestlasega. Seekord nimeks Peeter ning tegeleb siin mingisemase oranisatsiooni ylesehitusega. Tuli v2lja, et on mu koolivend Reaalkoolist. Ja j2rjekordne paljur2nnanud eestlane, kes p2rast iseseisvumist polegi peaaegu Eestis elanud. Laup2eval Yaoundesse naastes saime ka oma esimese vihma kaela. Meeletu sadu, mis minutiga ligem2rjaks tegi. Plkuss veel juhtus nii, et Simone kukkus yhte nendest suurtest kraavidest teepervel, mis oli vihma t6ttu t2iesti veega kaetud ning pimeduse t6ttu m2rkamatu. 6nneks oli tal kiire reaktsioon ning midagi halba ei juhtunud. Ainult nati kriimustatud p2lv ja ligem2rjad riided, muidugi.
Pyhap2eval oli siis meie esimene pikem bussis6it. Bueasse. Buss topiti inimesi paksult t2is, pakid ja kompsud katusele ning minek. 6nneks peatuses v2ga kaua ootama ei pidanudki, umbes 2 tundi. Oleks v6inud piirduda ka pooleteist tunniga, aga kuna mul on siin kaasas yks ylipabistav sakslane, kes ei taha millestki maha j22da, siis algas meie ootamine pool tundi vare, kui oleks v6inud.
Bueas saime endale 66majaks toa Leslie yhikas. V2ike ja kopitanud l6hnaga, aga meil on nyyd nari ning s22sev6rgu all on suurep2rane uni. Pyhap2eval ei olnud vett, sest oldi avastatud mingi reostus ja kraan keerati kinni. Vee puudus on p2ris tyytu, sest higistad ja haised igatahes palju ning jalad on pidevalt kas mudas v6i tolmus. Buea puhul on tegemist enamasti mudaga, sest siin m2rksa niiskem, kui yaoundes ning septembris lubati veel meeletut sajuaega. Riiete kuivatamine v6tab igatahes kyll mitu p2eva aega.
Aga ele k2isime igatahes kylastamas yhte 6petajate kooli, kust saime head kontaktid ning t2na s6itsime bussiga umbes poole tunni kaugusel olevasse Limbesse, et kohtuda botaabikaaia t66tajatega ning leida kontakte nendega seotud koolidega, et saaksime l6puks hakata lastega t66le ning oma suurep2raseid m2nge proovida. Asjaajamine kameruni moodi on meeletult keeruline. K6igepealt tuleb leida soovitaja, kes sind soovitab m6ne kooli direktorile. See peab olema suhteliselt k6rgel ametikohal seisev tegelane. Meie puhul Mme Margaret GLOBE-kontorist, aga kuna teda pole Bueas kohal, siis k2ime ringi tema antud kirjadega, mis t6endab, et oleme kohal asja p2rast. Nyyd siis peame s6braks saama Bot aia direktoriga ning seletama talle k6ik oma projektist. Seej2rel soovitab tema meid koolidirektoritele, kellele me siis j2lle preame k6ik lahti seletama ning siis alles saame keskkonna teemasid 6petavate 6petajatega r22kida ja nemad vaatavad meie m2ngud yle ning otsustavad, kas on m6tete neid oma laste peal proovida ning siis alles saame ehk kokku lepitud m6ned tunnid ning lubatakse koolidesse. Kaikaid v6ib meile igal tasemel jalgadesse sadada, aga ma isiklikult arvan, et m2ngud, mis oleme v2lja m6elnud on v2gagi v22rt proovimist. Igatahes sain mina endale homseks missiooni minna yksinda Limbesse ning kohtuda Bot aia juhatajaga ning kui h2sti l2heb, siis v6ibolla juba ka m6ne koolidirektoriga. Ootan p6nevusega, eriti veel seda, et pole siin veel yle poole tunni yksinda kuskil k2inud. Nyyd aga s6idan tervelt teise linna. Uhuuu!
Eestlaste teemal veel, et 16. september j6uab Bueasse veel yks Annika, kes tuleb siia AIDSI vastu v6itlema. Ema v6ib siis temaga natuke oma synnip2evatorti kaasa saata :)
L6petan nyyd. Palju p2ikest!
Veel. Siin on pidevalt udune ning p2ikest tunneb ainult l2bi pilvede. Samas on elu palju rahulikum, kui Yaoundes, inimesed ei ole nii agressiivsed suhtlema, ainult lapsed on aktiivsemad. T2na k6ndis n2iteks yks tydruk minuga p2ris pikalt lihtsalt kaasa ja hoidis k2est kinni. Ning k6ik inimesed saavad inglise keelest aru, kuigi ise kipivad r22kima suhteliselt raskesti aru saadavas bidzinis. Raske on aru saada enamasti seet6ttu, et r22gitakse nii kiiresti.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tere!
Aitähh, jõudsime ikka sinu kirja ära oodata.
Sul on siis seal vihmaga ja riiete kuivatamisega tegu. Musta mere ääres Kaukaasias pidi ka nii sügiseti olema, et olgugi soe aga niiskus õhus on nii suur, et riided ei kuiva ka toas. Sa oleks võinud ikka selle suure kilekeebi kaasa võtta.
Mis keel see bidzi on (kas kirjutasin õigesti) mida nad kiiresti räägivad.
Miks Sa üksi pidid minema Limbasse, kas Simonega on midagi juhtunud? Peale kraavi kukkumist.
Olge ikka terved ja tublid!
Isa

12:01 AM  
Blogger Murks said...

2ra muretse, isa, Simonega on k6ik korras! Ta saadab terviseid. Pidin minema yksi, sest t2nu sealsele bot aiale saame kontakti m6ne Limbes asuva kooliga ning kuna Bueas pidi ka tegemist olema, mida siis Leslie ja Simone teha saavad, siis minu ylesanne sai olema Limbesse minek. Aga kuna Buea tegemised osutusid kiireks ja lyhikeseks, siis k2isime ikka Limbes koos. P2ikest!

10:11 AM  

Post a Comment

<< Home