Aafrika "iminature"

See on Mari ajaveeb. Viibin kolm kuud Aafrikas riigis nimega Kamerun. Sattusin siia vabatahtlikuna läbi Globaalse Hariduse Võrgustiku (GLEN), vaata täpsemalt www.glen-europe.com, ning tegelen laste keskkonnaharidusega, kliimamuutuste õpetamisega koolides programmi GLOBE abil, www.globe.gov. Kirjutan siia oma muljeid ja m6tteid. Lugege aga ning j2tke kommentaaride alla teateid!

Name:
Location: Estonia

Tuesday, August 22, 2006

Toit

Juba ammu lubasin kirjutada toidust ning kuna eile juhtus olema mu esimene halb kogemus..., siis kirjutangi kohe.
Toit on siin tegelikult ülihea. Väga palju erinevaid viljasid, mida ma kunagi varem näinud ega maitsnud pole. Mõnest võibolla kuulnud. Sellel tumedal pildil vasakul on näiteks avokaado, mida on hea saia vahele määrida ning ploomid, mis on sütel küpsetatud. Need pole küll meie moodi ploomid, aga hüütakse ikka ploomideks. Natuke hapukad, aga väga head süüa näiteks koos sütel küpsetatud plantainidega. Viimased on kujutatud järgmisel pildil. Siin on nad Küll õlis keedetud,
mis põhjustaski mulle eile vaikse iivelduse - õli oli juba liiga jahtunud. Nüüd igatahes tervisega jälle kõik korras :) Taldrikul on veel kana ning tavaline magus sinep ning peper, mida antakse pea iga toidu juurde ning mille puhul piisab väiksest tilgast, et panna suu õhetama.
MALTAT olen vist juba varem maininud. See on tõesti meie lemmikjook. Seda ostame põhiliselt ühest putkast CRADATi lähedalt ning saame pudeliga koos talongi, mis näitab palju raha pudeli eest panti antsime. Kui pudel tagastada, siis saab selle raha jälle tagasi.
Lisaks sellistele "tavalistele" toitudele tegime ükskord Leonie abiga ka OKRO kastet ning sõime seda koos GARIga. Okro on selline roheline vili, mis lõigatakse väikesteks-vaikesteks tükkideks ning kuumutades õlis koos sibula, küüslaugu ning paljude vürtsidega moodustab liimja kaste. üheks vürtsiks on siin ka näiteks kuivatatud kala, mis jahvatatakse kahe kivi vahel jahuks. Gari on aga paks kollane puder, mis veeretatakse piklikuks "pirukaks" enne taldrikule asetamist.

3 Comments:

Blogger Ann said...

Mul hakkab ikka toidu kirjeldamise peale kõht korisema. Ja selle esimese pildi peale ka - natüürmort avokaadoga. Kuid praegune ilm ei soosi teps toidujahile minekut: meil on mussoon ja sajab täiega.

Ja küsimus, et kas sa okro all mitte okra´t silmas ei pea? Selline chilli kujuline roheline kaun, mis on kenasti nurgeline ja peidab end mõnikord ka "lady´s finger" nime taha?

2:34 AM  
Blogger Murks said...

on küll roheline kaun see okro, aga Marcelin ütles, et see kirjutatakse nii. Võibolla see on prantsuse keeles erinev

4:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

Aga nemad seal Sitsiilias ju suisa söövad oliiv-õli saiatükikestega (vaatasin just Ristiisa filmi).

11:14 PM  

Post a Comment

<< Home