Aafrika "iminature"

See on Mari ajaveeb. Viibin kolm kuud Aafrikas riigis nimega Kamerun. Sattusin siia vabatahtlikuna läbi Globaalse Hariduse Võrgustiku (GLEN), vaata täpsemalt www.glen-europe.com, ning tegelen laste keskkonnaharidusega, kliimamuutuste õpetamisega koolides programmi GLOBE abil, www.globe.gov. Kirjutan siia oma muljeid ja m6tteid. Lugege aga ning j2tke kommentaaride alla teateid!

Name:
Location: Estonia

Monday, October 09, 2006

Reede, laup., pyhap. - ajeeeeeeeee!

Aeg Bamendas m66dub v2ga kiiresti. Reedel k2isime j2rjekordsel keskkonnaklubil kylas - koolikylastusel. Seekord oli meiega kaasas ka Mr Geoffrey Tanga, kes t66tab ringkonna 6petajate teaduskeskuses (Teachers Research Centre) ning vastutab keskkonnahariduse eest. Tema on ka meie parim kontakt siin. Aga nojah, juhtus vist esimest korda, kui j2ime kohtumisele umbes tunni jagu hiljaks. Esiteks istusime Geoffrey omandisse kuluvas k6rtsis, r22kisime poliitikast ning ootasime, millal G l6petab oma 6llepudeli, mis ta avas hetkel, kui oleksime pidanud juba koolis kohal olema. Siis v6tsime takso ning k2isime G pool talle jopet toomas, siis kohtusime G vennaga, kes on taksojuht ja kes meid Balisse lubas viia, ca 20 km Bamendast. Taksol pidime veel kummi vahetama... ja veel m6ned inimesed peale v6tma, et s6it asjatu ei oleks. Nii see aeg kadus ning Balisse j6udes juhatati meidklassiruumi, kus istusime ja klubi juhendaja, geograafia6petajaga m6nusalt juttu puhusime ja lapsi ootasime. Siis hakkas meeletu sadu ja lastel oli v6imatu teistest majadest kohale ilmuda. 6nneks oli tegu internaatkooliga ja kojuminekuigatsust neil polnud. P2rast kahetunnist edasilykkamist l6puks alustasime. Lapsed olid toredad, kuigi seekordne alguspalve p2ris hirmutav - tydruk tundus t2iesti transis olevat. Aga meie taidlemisest olid k6ik v2ga huvitatud ja kysisid palju kysimusi kliimamuutuste ja eesti ja k6ige kohta. Tunni l6petasime kl 18, mil hakkas juba pimedaks minema ja lastel s66giaeg.
6petajad kutsusid meid "cantin"i ja me Simonega p2ris 6nnelikud, et ehk saab siit miskit syya. Aga meile anti hoopis 6llepudelid k2tte, mille m6ju leevendas piprane keedumuna. P2rast seda, kui mina olin j6udnud l6petada 1,5 6lle, Geoffrey 2 ja Simone 2 Maltat ning kell juba 8 peal, otsustasime, et 6ige aeg l2bi pimeduse Bamendasse tagasi p66rduda. S6it m66dus 6nneks viperusteta,surusime ennast bussi peale, mis juba Balist startinud oli ja j6udsime kiiresti linna. Seal pidime veel viisakusest kylastama Geoffrey naabrit, sest toimusid tema 6e matused. Muidugi "sunniti' meid j2lle jooma, seekord piirdusime limpsiga. Uhuu, milline p2ev!
Hommikuks lubas G meile organiseerida kohtumise John Fundiga, kes on siinse opositsioonipartei juht. Muide, paljud inglise-Kameruni poliitikud unistavad iseseisvusest ja poliitilised jututeemad on siin v2ga tavalised. Aga jah, G ei helistanud meile hommikul ja selle asemel kylastasime oma s6pra Edmondi, kellega kohtusime juba bueas - Leslie kursavend. ^htul aitas ta meil valmistada rooga rohelistest lehtedest, mil nimeks Huckelberry, mis kukkus v2lja ylih22.
Pyhap2eval k2is Simone Edmondi s6pradega v6rku m2ngimas, kuna nad suht proffid, siis ma parem ei liitunud. P2rast tegime ca 20km matka. Esiteks kraaterj2rve Awing juurde, kus me ka j2lle yle pika aja ujumas k2isime. Vesi tundus t6eliselt puhas ja l2bipaistev. Kohalikel on myyt, et selles j2rves pole keegi kunagi 2ra uppunid. On aga inimesi, kes on j2rves veetnud 6 kuud, siis tagasi tulnud, ainult et v2ikese kiiksuga. Ujumisele j2rgnes matk Edmondi kodukylla, kus elab palju sugulasi ja ka ta isa. Edmondi isal on 21 last, kaks ametlikku naist ja veel armukesi, kellega tal on ka lapsi. meid v6eti vastu ylis6bralikult, kott topiti t2is kartulit ja k6rvitsaseemneid ning n6uti, et me j2rgmisel n2dalavahetusel uuesti tulema ja juba hommikul, mil tahetakse meile kogu kyla n2idata ja meiega koos tantsida ning siis lubati meile veel ka yks elav kana anda, kelle me siis kutuks peaksime tegema ja 2ra kypsetama. Elame n2eme. Igatahes oli kylask2ik v2ga sef. Edmondi "6ed" otsustasid, et ta peab abielluma meie m6lemaga ja n2iteks samal ajal, kui mina hoidsin syles yhe "6e" 1,5 kuust last, katsus tema mu juukseid ja nahka, sest need tundusid vist v2ga mystilised. Aga perekond oli v2ga r66msameelne ja 6nnelik ja v2ga-v2ga kylalislahke. Pika peale hakkan aru saama, mida see kylalislahkus siin t2hendab.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Oh, kui tore, Murks! see külas käik! muidugi minge nendega tantsima! kellele meist oli selline võimalus

3:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

hei murgel, tule juba koju! ma nüüd ka siin.

10:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

vaga huvitav, aitah

7:18 AM  

Post a Comment

<< Home